fbpx

Låt vården sköta vården

Vården har aldrig varit så viktig som nu, och den bör självklart stå i fokus. Men för att vården ska fungera runt omkring covid-19 ska den även administreras, dokumenteras och journalskrivas. – Vi är en väldigt viktig del i det kugghjulet, och äntligen lyfter nu experter denna viktiga fråga där vården bara bör fokusera på kärnverksamheten. Vi vill – och kan – vara med och bidra. Det är vårt sätt att ta ansvar och låta vården just ta hand om vården, säger Henric Carlsson, Vd & grundare av Conscriptor i Orust.

Vårdadministration är en central del inom vården som dessutom är lagstiftad. Med en pandemi som inte har skådats i modern tid, korrelerar behovet av administration, dokumentation och journalskrivning med de övriga behoven inom vården. Conscriptor från Henån på Orust, är en marknadsledande leverantör till svensk sjukvård sedan 2006 med cirka 200 anställda. Nu lyfter fler och fler experter vikten av fokus på kärnverksamhet, snarare än dokumentation och administration.

– Detta är en del av sjukvården som man sällan pratar om, om än att alla förutsätter att den ska fungera. I dessa tider är det inte rimligt att alla som kämpar mot covid-19 skall behöva lägga dyrbar tid på administration, fortsätter Henric Carlsson.

Dokumentation och journalskrivning är många gånger någonting som känns betungande av läkar- och sköterskekåren och inkräktar på patientiden. Dessutom växer det med nya krav och behov, kanske inte minst vid ett nytt virus som lamslår hela världen.

– Med tanke på vår långa erfarenhet, dessutom som upphandlad leverantör i många regioner, vill vi vara med och bidra. Nu är det kanske än mer viktigt med dokumentation när vi har att göra med ett nytt virus. Men låt oss som experter göra det, och låt vården fokusera på vården, konstaterar Henric Carlsson.

Som ett IT-bolag inom vårddokumentation är organisationen sedan länge helt virtuell. Med Conscriptors hjälp blir det inga ytterligare kontaktytor eller risker för smittspridning. Sedan flertalet år har de diktat och skrivit journaler i ett vård-Sverige som aldrig sover.

– Med vår teknik skulle vi kunna vara med och bidra inom 24h om så önskas till alla covid-19-team. Allt finns redan på plats, oavsett journalsystem och med högsta säkerhet. Min önskan är att de som är ansvariga vet om att vi finns tillgängliga och att vi finns som en fantastisk resurs. Självklart utan kostnad – det är vårt sätt att kunna bidra och visa uppskattning till alla dem som arbetar inom vården, avslutar Henric Carlsson.