fbpx

Nej! Mer resurser är fortfarande inte rätt väg!

Sjukdomsinsikten om att den svenska vården har stora utmaningar framför sig, för att klara sitt uppdrag, verkar vara ganska god. Det märks i den allmänna debatten och nyligen i bland annat SVT Opinion. Det är förstås bra. Och nödvändigt. Men… 

När man lyssnar på debatten så är det mest tal om att vården skall ha mer resurser och att anställda skall ha mer betalt. Att krisen i vården enbart har med ekonomi att göra. Nej, det stämmer fortfarande inte . Det är inte så vi skapar en fungerande och effektiv vård. 

Om vi har problem med arbetsmiljön eller vårdköer är detta då en konsekvens av för låga löner? Folk som vikt sitt liv åt att jobba i vården, släpar de benen efter sig och skapar vårdköer på grund av för låga löner? Självklart inte. Min bild är att gänget på golvet gör precis allt de kan (och lite till…) för att få verksamheten att fungera dagligen. 

Det som saknas är hur vi jobbar smartast med de resurser vi redan har och som redan finns i vården. Frågor som: ”hur ser planering och styrning ut? Hur leder vi verksamheten? Vem leder verksamheten?”, leder oss rätt. Lösningen är inte bara ekonomi, det är är också effektivitet och nytänkande.

Det finns flera goda exempel, inklusive @Aleris men även @Uppsala. Anledningen till deras framgångar är inte att de gör som man alltid gjort. De vågar fatta beslut, visar handlingskraft och tillåter ett nytt modernt och tydligt ledarskap. Den resan börjar inte med att man höjer lönerna för sin personal. Lön är viktigt men att man är löneledande innebär inte att man skapar den bästa vården. Bra organisationer byggs genom en tydlig vision och att man låter medarbetare få växa och sen genomföra visionen med full kraft.

Rätt vision! Rätt verktyg! Rätt ledarskap! Rätt lön! Börja i rätt ända!

Börja en debatt som kommer att göra skillnad för patienterna och inte bara skapar sympatier och enkla poäng inför valet. @hägglund och @Reinfeldt i Aleris styrelse men även @wjonsson har möjligheten att leda den sakliga debatten.

//Henric Carlsson, VD Conscriptor